Welke radiator heb ik nodig?

Ik moet een oude radiator vervangen

Dan kiest u voor een radiator met minimaal dezelfde maten en hetzelfde type. Tegenwoordig geven de radiatoren meer capaciteit dan vroeger, dus dan heeft u vermogen genoeg.

Ik moet een nieuwe radiator plaatsen

Elke radiator geeft een bepaalde hoeveelheid warmte af, deze hoeveelheid warmte wordt aangeduid met "watt" Als u wilt weten hoeveel "watt" u nodig heeft om een bepaalde ruimte te verwarmen kijk dan bij: Vermogen berekenen.
De beste plek om een radiator te plaatsen is onder het raam. Niet alleen omdat het raam koude afgeeft, maar ook omdat u op die plek toch al niets tegen de muur aan kunt zetten. U moet ervoor zorgen dat de ruimte tussen de vloer en de radiator minimaal 10 cm bedraagt, ook tussen de radiator en de vensterbank moet een ruimte zijn van minimaal 10 cm. Dit is omdat de radiator voldoende lucht kan circuleren. Dus als de ruimte tussen de vloer en de vensterbank 60 cm bedraagt, dan kiest u voor een radiator van 40 cm hoogte. Als u de hoogte van de radiator heeft bepaald dan kijkt u wat een mooie lengte is. Het komt vaak het mooist uit als de radiator ongeveer net zo lang is als het raam waar hij onder komt te hangen. Als u de hoogte en de lengte van de radiator weet dan kijkt u welk "type" radiator het dichtste bij het benodigde vermogen komt. Hoe dikker de radiator hoe meer vermogen. De capaciteit van de radiatoren is gebaseerd op 65 tot 75 graden aanvoertemperatuur, en 20 graden ruimtetemperatuur.