Vloerverwarming

Er zijn een paar dingen die je over vloerverwarming moet weten. De gemiddelde cv ketel heeft een aanvoertemperatuur tussen de 70 en de 90 °C. Dit is een veel te hoge temperatuur om door de vloerverwarmingsbuizen van de vloerverwarming te laten stromen. Om deze temperatuur te temperen heb je een vloerverwarmingsverdeler nodig. Deze verdeler wordt  aangesloten op de CV installatie en verdeelt het water over de verschillende vloerverwarmingsgroepen en zorgt dat de watertemperatuur in de vloer niet boven de 50 °C komt.

Vloerverwarming als hoofdverwarming

De vloerverwarmingsbuis heeft een diameter van 16 mm. Er moet minimaal 20 mm cement over de buizen liggen, de totale verhoging is dus minimaal 36 mm. Als je de vloerverwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken, zonder radiatoren dus, dan moeten de buizen in de vloer zo'n 10 á 15 cm uit elkaar komen te liggen. In een goed geïsoleerde ruimte kies je voor 15 cm en is de ruimte slecht geïsoleerd dan kies je voor een buisafstand van 10 cm.

Vloerverwarming als bijverwarming

Heb je al radiatoren en gebruik je de vloerverwarming als bijverwarming, leg dan de buizen op 20 - 25 cm uit elkaar. Hieronder zie je hoeveel buis je nodig hebt per vierkante meter.


Op elke groep vloerverwarming mag maximaal 120 meter buis aangesloten worden. Bij grotere ruimtes waar meer dan 120 meter buis nodig is ben je verplicht om meerdere groepen te maken, bijvoorbeeld één voor de voorkamer en één voor de achterkamer. Dus heb je een vloeroppervlakte van 20 m² en besluit je om de buizen 10 cm uit elkaar te leggen, dan heb je dus 200 meter buis en een 2-groeps verdeler nodig. Besluit je om de buizen 20 cm uit elkaar te leggen dan heb je genoeg aan 120 meter buis en een 1-groeps verdeler.

Houdt wel rekening met de buis die je nodig hebt voor de afstand tussen de verdeler en de vloer waar de vloerwarming in komt.

De temperatuur van elke groep is op de verdeler in te regelen. Daarom is het verstandig om voor elke ruimte een aparte groep te nemen. Alleen voor kleine ruimtes zoals een toilet of hal is dit niet zo belangrijk, deze kunnen samen op één groep.


Buisafstand

10 cm = 10 meter buis mer vierkante meter

15 cm = 7 meter buis per vierkante meter

20 cm = 5 meter buis per vierkante meter

25 cm = 3,5 meter buis per vierkante meter
 

Op elke groep van de vloerverwarming mag maximaal 120 meter buis aangesloten worden. Als de buis 15 cm uit elkaar gelegd wordt dan kan één groep 17 m² vloer verwarmen.

1-groeps  0 - 17 m²

2-groeps  17 - 34 m²

3-groeps  34 - 51 m²

4-groeps  51 - 68 m²

5-groeps  68 - 85 m²

6-groeps  85 - 102 m²

7-groeps  102 - 119 m²

8-groeps  119 - 136 m²

9-groeps  136 - 153 m²

10-groeps  153 - 170 m²

 

Vloerverwarming  in kleine ruimten

Als je een kleine oppervlakte van maximaal 5 m² wilt voorzien van vloerverwarming dan kan dit met een stuk buis en een speciale thermostaatknop, je hebt dan geen verdeler nodig. Dit is te doen met een RTL ventiel als regelaar die in de retourleiding van de vloerverwarming gemonteerd wordt. Dit RTL ventiel, (retour terug loop ventiel) regelt de temperatuur van het water dat door de slang loopt. Als het water wat uit de vloer komt warmer wordt dan 60 graden, dan betekent dat dat de vloer geen warmte meer opneemt. De klep gaat dan dicht zodat er geen heet water meer de vloer in gaat. Als de vloer afkoelt en weer warmte op heeft genomen gaat de klep weer open. Er mag in geen geval meer dan 35 meter buis op aangesloten worden, anders kan de vloer aan het begin van de slang heet worden zonder dat het ventiel afsluit.


Omdat een vloer uitzet door de warmte zult u moeten zorgen dat deze los ligt van de wanden, hierom zult u randisolatie moeten monteren. Deze isolatie wordt aan de muur en tussenwanden geplakt voordat er cement gestort wordt, de isolatie vangt dan de uitzetting van de vloer op. Bij een vloer langer dan 3 meter zal de gestorte vloer los moeten liggen van de vloer eronder zodat deze vrij kan uitzetten, hiervoor kunt u landbouwplastic gebruiken. Dit plastic isoleert natuurlijk niet.
 

Er zijn ook geïsoleerde noppenplaten leverbaar die voor deze scheiding zorgen. Op deze noppenplaten kun je de buizen gemakkelijk vastzetten door ze tussen de noppen te klikken. Bovendien zorgen ze voor een perfecte isolatie en minimaal warmteverlies. Hierdoor is de vloer veel sneller op temperatuur en bespaart u natuurlijk een boel gas. De noppenplaat is 32 mm. dik, met een cementlaag van minimaal 20 mm wordt de vloer dus minimaal 52 mm hoger.


Heb je deze ruimte niet gebruik dan isolerende folie. Deze folie is 4 mm dik. De buis wordt dan met een kunststof beugel dwars door de folie, in de vloer vast geboord.

 

Vloerverwarming zelf leggen

Er zijn meerdere manieren op vloerverwarming te leggen. De meest voorkomende manier is gewoon "zig-zag", heen en weer dus. Als je besluit om de buizen dicht bij elkaar te leggen is dit "zig-zaggen" vaak niet goed mogelijk omdat de bochten dan te krap zijn, hierdoor knikt de buis in de bocht. Een oplossing is om de bocht ruim te leggen, zoals hierboven te zien is.



Vloerverwarmingsbuis kun je het beste in een slakkenhuispatroon leggen, zoals hierboven te zien is. Dit houdt in dat je van buiten naar binnen moet leggen. als je besluit om de buizen uiteindelijk 10 cm uit elkaar te leggen dan moet je aan de buitenkant beginnen en de buizen eerst 20 cm uit elkaar leggen. Als je eenmaal in het midden bent aangekomen gaat de buis weer terug en wordt dan weer tussen de buizen gelegd die je eerst hebt aangelegd. De buizen komen dan alsnog 10 cm uit elkaar te liggen. Als je dan vanaf de zijkant rekent dan is de eerste, derde en vijfde buis een aanvoerbuis en de tweede, vierde en zesde buis een retourbuis. Hierdoor wordt de warmte in de vloer optimaal verdeeld.